Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the google-analytics-for-wordpress domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/totulpe1/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
Cum intervenim in educatia copilului? – Totul Pentru Pasiune

Cum intervenim in educatia copilului?

       In acest articol voi mentiona cateva aspecte, pe care eu cred, că sunt factorii imporţanti in educaţia copilului, incepand cu cea mai fragedă varsta. În casa unde sînt copii, se pare, este un proces creativ continuu. Micii exploratori abia cunosc lumea. Pentru părinți această perioadă nu e cea mai ușoară, dar totuși, ștrengăriile copiilor sînt compensate cu bucuria ce ne-o oferă micuții.
Mă adresez pe aceasta cale parinţilor, bunicilor, bonelor, educatorilor, invaţătorilor si profesorilor. Am respectat ordinea persoanelor care contribuie la buna crestere si educatie, (sanatate si educatie) in functie de varsta copilului.

In primul rand, eu cred, că cea mai mare influenta in aceasta directie o au parintii. Da, pentru ca stim cu totii ca ei sunt cei mai responsabili in educatia copilului. Parintii sunt în contact cu copilul zilnic, pe parcursul vietii lui, pana la majorat.
Aceasta este cazul general si ideal.

Desigur, ca nu in puţine cazuri, poate din cauza profesiei, unii parinti nu pot sau nu au timpul necesar de a se ocupa in totalitate de copilul lor. Am spus “poate din cauza profesiei”, pentru ca sunt si cazuri de parinti care nu vor sa se implice in educatia copilului. In aceste cazuri copilul va ajunge pe mana bunicilor sau a bonei, in functie de decizia parintilor. Apoi, in functie de varsta, copilul va trece prin sistemul de invatamant (gadinita, şcoală, eventual facultate).

As dori ca in continuare sa trec rapid peste influentele si factorii determinanti în educaţia copilului, pentru că in general toata lumea stie sau a auzit de acestea, iar prin aceste rânduri (articol), nu doresc sa fac un manual sau ghid despre educatia copilului, pentru ca despre acest subiect au fost scrise foarte multe, sute sau mii de lucrari.
Deci, doresc sa menţionez, aşa cum am spus anterior, cateva generalităţi a elementelor esenţiale, ce influenţează formarea caracterului, comportamentului si culturii generale, deci mai pe scurt formarea personalitatii copilului. Parerea mea si subliniez aceasta, este pur şi simplu o parere personala, aspecte trăite de mine si anume ca factorii determinanti în educatia copilului, sunt urmatorii:
– Începand inca din primele luni ale vietii copilului si apoi pe parcursul anilor, este felul sau modalitatea prin care vorbim cu acesta. Tonalitatea cu care i ne adresam. Aceasta este primul element care influenteaza caracterul comportamental. Poze copii in natura 26 | GIA Photo Studio | Fotografii pentru ...

    Ca exemplu pe care l-am observat, ca majoritatea copiilor sunt atraşi sau sunt mai prietenoşi cu mamele. De ce? Pentru ca in general mamele sunt mai calme în vorbire, mai ales cand explica ceva copilului, in comparatie cu tatii, care sunt ceva mai autoritari, dar ambii parinti îl iubesc si au un comportament adecvat.

Relatiile intre membrii familiei sunt bazate pe dragoste si afectiune. Asta este în cazul unei familii normale. Dar sa nu uităm că există familii în care relaţiile sunt tensionate mai tot timpul, pe care le ştim cu totii, sunt familiile in care unul sau ambii parinţi zbiara, folosesc cuvinte triviale, au un comportament ingrat sau îşi bat copilul. Nu dau explicatii copilului, nu-l invata sa faca deosebirea între bine si rău, spunâdu-i doar: “faci, ca asa vreau eu”, sau “eu te-am facut pe tine, nu tu pe mine”. Deci, in concluzie, asa cum bine spune o zicala, “tonul face muzica”. Iar ca rezultat copilul nu stie ce drum sa aleaga, cel bun sau cel rau!

  Dezvoltarea caracterului si a aptitudinilor prin jocuri. Prin aceasta i se formează spiritul de observaţie, luarea de decizii, psihicul, ambiţia, atitudinea, etc. Cred ca aţi observat la unii copii ca la jocurile în doi sau mai mulţi, cel care pierde devine nervos, plânge sau devine agresiv. Aici trebuie ca părinţii sau cadrele didactice să intervină, cu calm, prin a da explicaţii sau exemple din viaţă, arătând copilului ce trebuie sa facă in aceste situaţii. Adica cum trebuie tratată aceasta situaţie, de la caz la caz şi ce trebuie sa facă pe viitor. Copil, Fun, Familia, Dragoste, Juca

 Tot la dezvoltarea caracterului, mai mentionez influenţarea copilului prin crearea plăcerii de a citi. In primii ani ai vieţii, citim copiilor poveşti. Apoi, odata cu înaintarea în vârstă, chiar ei isi citesc povesti si mai tarziu literatură de tot felul, manuale sau lucrari informaţionale din toate domeniile, toate acestea ducând la obţinerea unei culturi generale, care cu cât copilul citeşte mai mult, cu atât va avea o cultura generala mai solida.

La formarea copilului în aceasta directie, depinde de diplomaţia parinţilor si a profesorilor. Pe aceasta temă vreau să pun accentul, atât in această lucrare cât si in cele viitoare. De ce? Pentru că foarte multi copii ajung la maturitate si nu ştiu să citească şi să scrie. Pot să dau ca exemple sau mai bine spus să dovedesc. Deschideţi la intamplare site-uri sau bloguri cu activităţi de socializare intensă sau forumuri în general la comentarii la ştiri, în ziare, reviste, fecebook, yahoo, etc. şi citiţi ce au scris unii. Dar mai bine nu citiţi pentru că o să vă enervaţi şi o să vă doară capul. Ce mai este interesant la aceste comentarii? Mulţi care îşi exprimă gândurile sau părerile, vă rog sa observaţi, nu numai că scriu cu greseli gramaticale, dar gandirea lor este afectată, adica de felul cum pun problema (in functie de caz). Din cauză ca scriu folosind o tastatura de calculator, foarte mulţi “se dau mari” ca ştiu să scrie la calculator, dar nu folosesc toate tastele.

     Dacă ar fi dupa ei, cred ca ar trebui inventată o tastatura mai simpla (cea existentă este prea complicata), adica fără să aibă tasta de cratimă, virgulă, punct, două puncte/punct si virgulă, paranteze, apostrof şi mai ales tastele (sunt doua) pentru a scrie cu literă mare la începutul unei propoziţii sau a numelui sau a substantivelor proprii (denumiri de localitati, geografice, etc.). Puteti observa si atitudinea pe care o au, folosind cuvinte jignitoare când se adresează celor care au comentat anterior, uneori ajungându-se la injurii. Îmi închipui, cum ar fi dacă ar ajung să fie fizic, faţă în faţă, aduc “argumente” şi mai puternice si anume pumnul (bătaia). De ce? Pentru ca ei nu ştiu ce-i acela un comportament civilizat indiferent de situatie si pentru ca ei nu pot comenta aducând argumente din cauza lipsei bagajului de cunoştinţe de care vorbeam anterior. Sau cum spun unii nu-l duce “bibilica”, dar ca să-l ducă trebuie să-şi dezvolte mintea şi asta se face doar citind. Sunt foarte multe de spus despre acest subiect. Apropo, de atitudinea “de a-şi arata grozavia”, este foarte buna zicala „prostu’ până nu-i fudul, parcă nu e prost destul”.

Şi bărbaţii plâng: Cele mai frumoase imagini de pe Instagram cu ... Un alt factor determinant in formarea personalitatii copilului este crearea unei pasiuni. Din multitudinea de domenii de activitate, care din acestea îl atrag mai mult şi în care i-ar face plăcere să activeze? Pe parcursul dezvoltării copilului, pot apărea mai multe domenii care să-i placă, dar ca să se pregătească cat mai bine pentru viată, copilul trebuie să-şi aleagă domeniul care-l atrage cel mai mult, iar în secundar poate avea şi un altul, dar accentul trebuie să-l puna pe primul.

     Aici părinţii si profesorii au un rol determinant, în sensul de a-i obseva aptitudinile si inclinatia către care tinde copilul. Părinţii ar trebui în acest caz să-l sprijine. Cârcotaşii rog sa se abtină. Desigur că aici mă refer doar la activitati pozitive, bune, serioase, la care să contribuie şi cei care-l sprijina. “Sprijinitorii” nu trebuie să-l influienteze pe copil în a nu-si urma calea aleasa (care-i face plăcere), doar în cazul în care observă că acesta nu-şi dă seama de slăbiciunile sale si mă refer aici cu precadere la aptitudinea si indemanarea sa in domeniul artei. De exemplu vrea sa fie actor, dar copilul nu-şi dă seama că nu are aptitudinea de a interpreta un rol sau a dictiei, etc. In muzică copilul poate nu-şi dă seama că este afon, nu are “ureche muzicala”, dar el crede că e grozav. Cred că aţi văzut la televizor emisiuni de concursuri, unde au venit unii care s-au făcut de râs, iar apoi tot ei comentau că cei din comisie habar n-au de muzică. Am mai comentat aceste aspecte intr-un alt articol anterior si nu mai insist pe această temă.

     In concluzie părinţii şi profesorii trebuie să susţină copilul în a activa în domeniul care îi face plăcere. Lucrând în domeniul care si l-a ales, “pruncul” nostru ajuns matur, va activa în acea meserie cu multă plăcere si va avea șansa de a excela, fiind apreciat și respectat de toată lumea.

     Manualele si ghidurile scrise de profesionişti, au un cuvant foarte puternic de spus, fapt pentru care nu vreau să insist şi să plictisesc pe unii dintre cititori. In acest sens, foarte interesante explicatii, vezi in videoclipul de mai jos.

O oportunitate de care poti profita este acum pe acest site. Daca tu doresti, poti sa-ti faci cunoscut prietenilor si, de ce nu chiar lumii, despre pasiunea sau pasiunile tale, prin crearea propriului tau site. De asemenea, tu stiai ca din pasiunea sau hobby-ul tau poti castiga bani?
Pentru mai multe explicatii vezi aici.

Daca tu esti interesat, citeste acest articol si inscrie-te acolo.

De asemenea, poți vizita mai multe oportunități afișate în partea dreaptă a acestei pagini la „Obtine Gratuit Oportunitati Pentru Tine”. Acestea sunt alte surse de a face bani rapid și foarte ușor.

Totusi mai vreau sa va retin putin, ca sa va spun o poveste.

Va plac povestile? Eu cred ca da. Hai sa va spun una. Dar nu este un basm, ci o intamplare adevarata, care mi-a facut placere si care m-a impresionat foarte mult.  Sa-i dau un titlu?  Hai sa incerc.

Iata povestea – click aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!
Verified by MonsterInsights